Traditional Building Conference

Chicago 2010: Schedule-at-a-Glance

October 20-23, 2010

Tracks:

  • W Workshops and Tours typically, 3 or more hrs in length and requires advance pre-selection by code number
  • G- General Sessions free to all badge holders includes the Keynote and sessions Live in the Exhibit Hall TB Theater
  • P- Preservation in Practice R-Residential S-Sustainability
  • T- Traditional Trades

Wednesday, October 20, 2010

1:00 pm -5:00 pm Tours

  • W02 Chicago Architectural Highlights by Bus: Including the Robie House
  • W03 Frank Lloyd Wright by Bus: His Life & Architecture in Oak Park
  • W04 Walking Tour & Workshop: First United Methodist Church Restoration

Thursday, October 21, 2010

9:00 am -12:15 pm Workshop

W05 Restoring Steel Windows

9:00 am – 10:00/10:30 am Seminars

S01 Legal Issues: When Preservation Goes Green (1 hr.)

T01 Masonry & Moisture Problems: Causes & Solutions (1hr.)

P01 Palladio Awards- Commercial Projects (1.5 hrs.)

S02 Sustainable Restoration: A Lighting Case Study (1 hr.)

9:30 am – 4:30 pm On-site Workshop

W06 Introduction to Historic Building Assessments: The Charnley Perskey House

10:30 am – 11:30 am /noon -Seminars

S03 Traditional Sustainable Construction (1 hr.)

P02 The Cornice: Conditions, Criteria, and Case Studies for its Restoration & Reconstruction (1 hr.)

P03 The History of American Windows (1.5 hrs.)

T02 Stained Glass Restoration: From Glazing Hurricane Codes (1.5 hrs.)

S14 Lovable Buildings (1.5 hrs.)

1:00 pm -5:00 pm Workshop

W07 Cast Iron Workshop - Presented by the APT Western Great Lakes Chapter

1:30 pm – 3:00 pm Seminars

T03 The Life & Times of Michigan’s Historic Windows (1.5 hrs.)

S04 Transforming the Past to Preserve the Future (1 hr.)

R01 Palladio Awards- Residential Projects (1.5 hrs.)

3:30 pm – 4:30 pm/5:00 pm Seminars

S05 Play by Play; Greening Your Rehabilitation Project (1.5 hrs)

P05 Restoring Windows for Large Projects (1.5 hrs.)

S06 Building Integrated Photovoltaics: Preserving Our Future While Maintaining Tradition

P06 Sustainability & Sanctity: Three Centuries of Sacred Places by Upjohn, Belluschi, and Stern

Friday, October 22, 2010

8:00 am – 9:30 am Seminars

T04 Restoring Historic Doors & Hardware (1.5 hrs.)

P07 History as Centerpiece: Adapting the Dupage County Courthouse (1 hr.)

T05 Ceramic Tile Replication- When, Why & How (1 hr.)

T06 Natural Stone: Selection & Fabrication (1hr.)

P08 Using Historic Tax Credits for Micro Residential Development (1.5 hrs.)

S07 Methods for Assessing & Improving Energy Performance for Historic Buildings (1.5 hrs.)

P15 Private Frontage Secrets (1.5 hrs.)

9:45 am – 11 am Keynote Address

G01 Greener at the Grassroots: Mayor’s Panel moderated by Peter Harkness, Founder & Publisher Emeritus, “Governing.”

11:00 am – 5:00 pm

Exhibit Hall Open

Noon- 1:15 pm Lunch and Learn

W08-The Role of PVC in Sustainable Exterior Building Products

1:15 pm -2:15/2:45 pm Seminars

G02 Saving & Reinstalling Historic Sheet Metal Facades- Live in the Exhibit Hall (1 hr.)

S08 Thermal Microclimates: Comfort & Climate Response in Traditional American Houses (1 hr.)

P09 Adaptive Use: Transforming Historic Buildings for New Uses (1 hr.)

P10 Beyond Tax Credits: Creative Economic Incentives & Financing for RehabilitatingHistoric Properties (1hr.)

1:15 pm - 3:45 pm Workshop

W11-INTBAU Symposium: Sustainability in the Post-Sprawl Economy

3:00 -4:00 pm Seminars

P11 Learn to Think Like a Developer & Why You Should

R02 Green Home Rating Systems (1hr.)

4:00 pm -5:00 pm Seminars

P12 The Future of the Past: A Conservation Ethic for Architecture, Urbanism, and Historic Preservation (1 hr.)

S09 Evaluating Windows: Restore, Replace, or Add Storms?

S10 Codes, Credits, & LEED: A Case Study

5:00 pm -7:00 pm Cocktail Reception

Traditional Building Cocktail Reception sponsored by Marvin Windows and Doors
(Ticket Required)
Lake View Terrace

 

Saturday, October 23

8 am – 11 am Workshop

W09 Historic Plaster Repair 1500-1940

W10 Upstairs Downtown: Growing Up Not Out

8:30 am- 9:30/10:00 am - Seminars

T07 Interpreting Wright’s Interior Finishes (1hr.)

T08 Understanding American Heritage Tile Work (1 hr.)

T09 Traditional Elements of Modern Stone Design

S11 Insulating Old Houses: A Greener Approach to Energy Savings

10:00 am – 11:00 am Seminars

R03 Independence Park Bungalow- Planning Old & Green

T10 Finishing Ornamental Metals

S12 Inherently Sustainable: Traditional Design

11:00 am – 4:00 pm

Exhibition Hall Open

11:15 am – 12:15 pm

G03 Transforming the Traditional- Live in the Exhibit Hall

11:15 am – 2:30 pm Tour

W12 From Adaptive Use to Green Roofs: Chicago on Tour

12:30 pm-2:00 pm

G05 Working with An Architect sponsored by AIA Chicago

1:00 pm – 2:00/2:30 pm Seminars

R04 Green Restorations: Sustainable Building in Historic Homes (1.5 hrs.)

P13 Classic Window Hardware: Form, Function, & Style (1.5 hrs.)

T12 Historic Roofing: Slate, Tile, and Copper (1 hr.)

S15 Living Traditions (1.5 hrs.)

2:30 pm -4:00 pm Live in the Exhibition Hall

G04 Traditional Building Design Challenge: Presentation & Awards

4:00 pm – 7:00 pm

P14 Landmark Illinois Annual Awards Program Located at the Chicago Club (pre-selection required; ala carte purchase only